درمان پوکي استخوان با پماد نيتروگليسيرين

پژوهشگران آکادمی تحقیقاتی زنان در دانشگاه تورنتو، در مورد اثر پماد نیتروگلیسیرین بر پوکی استخوان تحقیق کردند. نتیجه این تحقیق در مجله تخصصی بنیاد پزشکی آمریکا به چاپ رسیده است. دکتر سوفی جمال، مدیر گروه تحقیقاتی دانشگاه تورنتو و همکاران وی معتقدند، مصرف مداوم این پماد حتی مانع از ترک‌خوردگی و شکستن استخوان افراد مسن می‌شود.

افراد مسن، به ویژه اغلب خانم‌های مسن از پوکی استخوان رنج می‌برند. برای جلوگیری از پوکی استخوان در حال حاضر مصرف ویتامین دی، کلسیم و داروهای خوراکی و تزریقی تجویز می‌شود. پماد نیتروگلیسیرن می‌تواند تحولی بزرگ در درمان پوکی استخوان باشد. این پماد به طور مستقیم درون استخوان نفوذ می‌کند و ترکیبی که در اثر تجزیه آن در بدن آزاد می‌شود اثر مثبتی در تقویت استخوان دارد. این ترکیب اکسید نیترید است. از اکسید نیترید به عنوان دارو برای رفع گرفتگی رگ‌های قلبی نیز استفاده می‌شود.

دکتر سوفی جمال و همکاران وی در تحقیق خود از 243 خانم مسن دعوت به همکاری کردند. این خانم‌ها کاملأ تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه نخست پماد نیتروگلیسیرن و و گروه دوم پماد پلاسبو یا بی‌اثر دریافت کردند.

این خانم‌ها دو سال تمام هر شب پیش از خواب، پماد را روی استخوان‌های کشاله ران، ناحیه کمر، و ستون فقرات مالیدند.پژوهشگران آکادمی تحقیقاتی زنان پس از دو سال به این نتیجه رسیدند که استفاده از پماد نیتروگلیسیرین شش تا هفت درصد در حفظ تراکم استخوان موثر بوده است.

این رقم با توجه به اینکه داروهای متداول بری جلوگیری از پوکی استخوان در بهترین حالت، سه تا چهار درصد موثرند، نتیجه بسیار خوبی تعبیر می‌شود.

عوراض مصرف پماد نیتروگلیسیرین

مشکل بزرگ در مصرف نیتروگلیسیرین اینجاست که بسیاری از خانم‌ها به دلیل ابتلا به سردرد نمی‌توانند این پماد را به طور مدام مصرف ‌کنند. دکتر سوفی جمال نیز در نتیجه تحقیق خود اشاره کرده است که حدود 35 درصد از خانم‌های گروه نخست، درماه‌های نخست مصرف پماد نیتروگلیسیرن از سردرد گلایه داشتند.

این درحالیکه است در گروه دوم، گروهی که پماد بی‌اثر مصرف کردند در مجموع حدود 5 درصد خانم سردرد داشتند. پژوهشگران کانادایی معتقدند پماد مشابهی که حاوی اکسید نیترید باشد، می‌تواند جایگزین پماد نیتروگلیسیرن شود. البته در مورد اثرات چنین پماد مشابه‌ هنوز تحقیق جامعی صورت نگرفته است.

دویچه وله

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا